Katabolisme en anabolisme bij spierontwikkeling

Katabolisme en anabolisme bij spierontwikkeling

In de bodybuildingwereld is een van de meest gevreesde woorden “katabolisme”; en dit verwijst naar de toestand waarin spierweefsel afbreekt door de afbraak van complexe moleculen in kleinere.

Aan de andere kant is de anabole toestand het tegenovergestelde, dit verwijst naar de afbraak van voedsel en voedingsstoffen in het lichaam.

Die later het vermogen zullen hebben om in te grijpen in verschillende groei- en ontwikkelingsprocessen, bijvoorbeeld spierweefsel, en wat ons helpt de lichaamsontwikkeling te vergroten.

een

METABOLISME: DE CATABOLISCHE EN ANABOLISCHE PROCESSEN

Zoals we in het begin zagen, zou het concept van katabool proces kunnen worden gedefinieerd als dat metabolisme dat voedingsstoffen en grotere biomoleculen omzet in kleinere.

Wanneer de uit voedsel verkregen deeltjes worden afgebroken tot kleinere voedingsstoffen, komt er energie vrij via een oxidatieproces.

Deze vrijgekomen energie helpt de spieractiviteit op peil te houden; in feite leidt het hele oxidatieproces tijdens katabolisme tot de synthese van nieuwe chemische blokken van ATP (adenosinetrifosfaat).

En het is van deze ATP-moleculen die cellen voeden om de energie die wordt verkregen uit het katabole proces over te dragen en zo beweging te genereren of deel te nemen aan een anabool proces van weefsel- en structuurontwikkeling.

OPLEIDING EN CATABOLISME

Als voorbeeld van katabolisme kunnen we intensieve training als een duidelijk voorbeeld noemen.

Als u uw trainingsvolume verhoogt tot een niveau dat uw lichaam niet gewend is, zal het zelfs spierverspilling veroorzaken en dat weefsel verzadigen met voedingsrijk bloed.

In dat geval gebruikt het lichaam de voedingsstoffen die door het bloed worden geleverd, waardoor ze worden afgebroken voor energie.

LEZEN  Tribulus Terrestris en de effecten ervan op spieropbouw

Het grootste deel van ons lichaam gebruikt glycogeen (dat is de manier om koolhydraten op te slaan) en opgeslagen lichaamsvet voor energie, hoewel water ook verloren gaat als je zweet en verschillende vitamines en mineralen.

Daarom kunnen we zeggen dat ons lichaam in een staat van katabolisme is tijdens al dat niveau van training.

twee

HOE VAN EEN KATABOLISCHE STAAT NAAR EEN ANABOLISCHE STAAT?

Ons lichaam zal in die katabole toestand blijven totdat we het voorzien van voedsel en voedingsstoffen door middel van een adequate voeding en we het de nodige tijd geven voor rust en herstel.

Op deze manier moet u het noodzakelijke voedsel opnemen, zodat ons lichaam tijdens het daaropvolgende herstelproces voldoende voedingsstoffen kan opnemen om te vervangen wat verloren is gegaan.

Zo wordt de reconstructie van spierweefsel bereikt en kan het tijdens de herstelperiode groter en sterker groeien.

3

CONCLUSIE OVER METABOLISME EN SPIERONTWIKKELING

Hoewel het repetitief klinkt, moeten we, om de gewenste spierontwikkeling te bereiken, niet alleen trainen, maar we moeten ook de transformatie van ons lichaam van een globale katabole toestand naar een anabole toestand brengen.

Onthoud hiervoor dat als de voedingsreserves na een training niet worden aangevuld, de ontwikkeling die we met adequate voeding hadden kunnen bereiken, niet kan worden gemaximaliseerd.

Als je jezelf op zijn beurt niet de nodige tijd geeft om te rusten, krijg je niet de maximale voordelen van training, omdat je het lichaam tijdens de herstelperiode niet in een anabole staat laat komen.

Simpel gezegd, ons lichaam is niet voorzien van het gereedschap dat nodig is om gebroken weefsel te repareren.

LEZEN  Parodieën op The Godfather

Kortom, en om u niet duizelig te maken, zonder voldoende voedingsinname en zonder voldoende rusttijd, zal het natuurlijke proces van groei en weefselherstel niet plaatsvinden en zal uw lichaam in een katabole toestand blijven, die, als het wordt gehandhaafd gedurende lange tijd is het gevaarlijk voor ons lichaam, zijn gezondheid en trainingsefficiëntie.